Het is geen geheim dat een top Google positie bestaat uit meer dan 200+ componenten of “positie signalen”. Maar terwijl het zeker handig is om te weten welke dit zijn, is de volledige lijst een zeer tijdrovend (en eerlijk gezegd, een beetje deprimerend) om te lezen. Het is nogal vaag in termen van impact van elke afzonderlijke factor en al die factoren lijken het niet te doen als je probeert om iedere factor afzonderlijk goed te krijgen. Met het wekelijkse nieuws over weer een nieuwe Google-update of algoritme verandering, vraag je je af hoe dit bij te houden is.

Maar ervaren SEO’s kennen de kneepjes van het vak. Zij weten dat de 200+ ingrediënten van Google’s recept niet allemaal even belangrijk zijn. In de lijst hieronder vind je de 9 belangrijkste positie signalen die, volgens meerdere studies, de grootste impact op de posities hebben. Deze lijst is gebasseerd op eigen onderzoek, evenals andere recente studies.

Lees verder om te ontdekken wat de belangrijkste positiefactoren zijn en hoe deze te optimaliseren.

Backlinks

1. Aantal backlinks en backlinks domeinen (18%)

Een paar jaar geleden was het aantal backlinks misschien wel het belangrijkste kwaliteitssignaal voor Google. Na verloop van tijd heeft de zoekmachine geleerd om de zogenaamde linkschema’s, en lage kwaliteit links die uitsluitend zijn gemaakt voor het verkrijgen van een hogere positie, te identificeren. Sindsdien is vaak gezegd dat voor Google de kwaliteit gaat boven kwantiteit, maar dit is slechts voor een deel waar. Het aantal pagina’s en domeinen die linken naar een website hebben nog steeds een enorme impact op de posities. Op dit moment kan niemand zich nog veroorloven om lage kwaliteit links in het linkprofiel aanwezig te hebben.

In een aantal van de patenten suggereert Google dat de algehele link score van een website (misschien wel het grootste ranking signaal) wordt bepaald door individuele kwaliteit scores, doorgegeven door iedere inkomende link afzonderlijk. Dit betekent letterlijk dat meer links zullen resulteren in een hogere score, zolang dit geen algehele link schema’s betreft.

Het is wel belangrijk op te merken dat meerdere links vanuit hetzelfde domein (in het bijzonder linken vanuit iedere pagina binnen een website) weinig “gewicht” hebben. Google zal meestal van al deze backlink slechts 1 link meetellen bij de beoordeling van het totale link profiel.

Het controleren van de linkprofielen van de top SEO concurrenten is een goed uitgangspunt om te begrijpen tegen wat voor soort link scores je concurreert, en hoeveel werk/tijd nodig is om dit in te halen.

2. Link autoriteit (14%)

Sinds jaar en dag wordt er gesproken over kwaliteit van de linken en de meeste SEO’s zijn het met elkaar eens dat dit een van de sterkste positie signalen voor Google zijn. Terwijl hoge kwaliteit links de link scores kunnen verhogen (en dus de rankings). Anderzijds kunnen lagere kwaliteit backlinks zorgen voor een straf (en er zelfs voor zorgen dat de website helemaal uit de zoekresultaten verdwijnt).

Om er zeker van te zijn dat dit laatste niet gebeurt, is het belangrijk regelmatig het linkprofiel te updaten, zodat risicovolle linken vroeg worden herkend en kunnen worden verwijderd. Om meer hoge autoriteit linken te verwerven, is het een goed idee om te kijken naar het profiel van de concurrenten en te proberen om (een deel van) deze backlinks voor je eigen website te verkrijgen.

Als je een webmaster benadert met het verzoek een link te verwijderen en je hoort niets terug, of als je een groot aantal lage kwaliteit linken hebt, is disavowen de beste optie. Disavowing betekent dat je Google vraagt om die linken niet mee te tellen (of alle linken van een compleet domein) bij de evaluatie van het  link profiel. Om backlinks te disavowen, is het nodig om een bestand met af te wijzen backlinks te creëren en deze te uploaden naar het daarvoor bedoelde gedeelte binnen Google Search Console. Dit kun je hier doen.

3. Diversiteit ankerteksten backlinks (9%)

Over het algemeen wil je inkomende links genereren van pagina’s waarvan het onderwerp relevant is aan die van de pagina die je wilt optimaliseren. Maar hoe identificeert Google deze relevantie precies? In de eerste plaats via de ankertekst van de backlink’s. De titel van de backlink pagina vertelt ook waar de pagina over gaat, maar dit is een veel zwakker signaal dan de ankertekst.

Het concept van relevantie is nauw verbonden met de linkdiversiteit. Terwijl de backlinks worden verwacht semantisch relevant te zijn aan het onderwerp van de pagina te zijn, is het belangrijk te vermelden dat ook te veel vergelijkbare ankerteksten aanwezig kunnen zijn, waardoor de verwijzende pagina kan worden bestraft door Google Penguin.

Klaarblijkelijk is er geen universele juiste verhouding van de verschillende soorten ankerteksten in een linkprofiel. Hieronder vind je een aantal gemiddelden om je een idee te geven van hoe een natuurlijke linkprofiel er meestal uit ziet.

Maar zoals het met alles is binnen de zoekmachine optimalisatie, is het altijd het beste te vertrouwen op de linkprofielen van de top positionerende concurrenten, in plaats van uit te gaan van globale gemiddelden.

On page SEO

4. Relevatie inhoud (19%)

Niet verrassend, de inhoud moet zowel origineel alsmede relevant zijn voor de zoekterm om een goede positie in de zoekresultaten te hebben. Het maakt niet eens zoveel uit wat de website over gaat, op webloggen en e-commerce productpagina’s, moet unieke toegevoegde waarde aanwezig zijn bij het streven naar top posities. Uit recente studie is gebleken dat gerichte teksten over één enkel onderwerp, teksten die niet gaan over één diepgaand onderwerp, overtreffen.

5. Lengte van de teksten (3%)

In de kwaliteitsrichtlijnen, noemt Google de lengte van de inhoud/tekst een belangrijk criterium voor de kwaliteit van de pagina’s en daarmee dus ook de posities. Het is duidelijk dat er geen ideale lengte van de inhoud bestaat waarnaar gestreefd moet worden, nog altijd zit de SEO wereld vol misvattingen zoals “langere inhoud geeft betere posities” en “de paginatekst moet meer dan 2.000 tekens hebben om een positie in de top 10 te kunnen verkrijgen”. Deze aannames zijn uiteraard wel ergens op gebasseerd, maar het is belangrijk om te begrijpen dat de ongrijpbare “ideale lengte van de inhoud” veel van branche tot branche kan variëren . Voor een realistische referentie voor de goede lengte van een pagina is het beter om te kijken naar pagina’s die al een goede positie hebben voor de doel zoekwoorden.

Gebruikerservaring en vertrouwen

6. Doorklik ratio (11%)

Een doorklik ratio (CTR), is de verhouding van het aantal keren dat op een bepaalde zoekopdracht advertentie is geklikt, afgezet tegen het aantal keren dat de advertentie werd getoond. Google heeft talrijke patenten ingediend die impliceren dat doorklik ratio’s een enorme impact op de ranglijst kunnen hebben. Uit recente studies over positiefactoren blijkt dat CTR de hoogste correlatie met rankings heeft van alle onderzochte factoren.

Uiteraard is correlatie niet altijd gelijk aan oorzakelijk verband maar, real-life experimenten tonen aan dat een verhoging van de CTR een website letterlijk real time naar een hogere positie brengt, is het meer dan waarschijnlijk dat Google gebruik maakt van doorklik ratio’s als een factor in het positioneringsalgoritme.

Voor iedere zoekopdracht, verwacht Google een CTR binnen een bepaald bereik voor ieder van de vermeldingen (bijvoorbeeld voor merk zoekwoorden, de CTR van het nummer 1 resultaat is ongeveer 50%, voor niet merk zoekopdrachten, krijgen de top vermeldingen ongeveer 33% van het totaal aantal klikken, enz.). Als een bepaalde vermelding een CTR krijgt die ernstig afwijkt van dat bereik, kan Google dienovereenkomstig opnieuw de positionering van die vermelding aanpassen in de zoekresultaten.

7. Sociale signalen (7%)

De discussie over het al dan niet invloed hebben van sociale media signalen op de rankings is nog steeds bezig, maar meerdere real-life experimenten tonen aan dat pagina’s met meer sociale vermeldingen beter ranken. Uit recente studie is ook gebleken dat het aantal Facebook, Pinterest, Twitter en Google+ vermeldingen sterk samenhangt met de posities in de zoekmachine.

Technische SEO factoren

8. Mobiel vriendelijk (12%)

Meer dan een maand geleden, brak het nieuws uit dat Google’s met de “mobiel-eerste-indexering van het web”, wat betekent dat Google is begonnen, indien beschikbaar, met het indexeren van de mobiele website versies in tegenstelling tot de desktop versies. Wat minder voor de hand ligt en misschien nog wel belangrijker, is de implicatie dat Google nu ook mobiele pagina’s analyseert en deze houdt tegen de positie signalen om te bepalen hoe een website moet scoren in zowel de mobiele alsmede de desktop zoekresultaten.

Als je er even wat langer bij stil staat is dit zinvol. Google had al aangegeven dat inmiddels meer dan de helft van de zoekopdrachten wereldwijd komen vanaf mobiele apparaten. De mooi om te hebben mobiel vriendelijkheid is veranderd in een moeten, als de pagina’s niet zijn geoptimaliseerd voor mobiele apparaten, is het waarschijnlijk dat de website volledig zal worden verwijderd uit mobiele zoekresultaten.

9. Pagina snelheid (7%)

Google heeft officieel bevestigd dat het algoritme gebruik maakt van pagina snelheid. Pagina snelheid kan ook indirect invloed hebben op de zoekmachine optimalisatie, zoals zoekmachines die waarschijnlijk minder pagina’s zullen indexeren als de website traag is vanwege het toegewezen crawl budget. Dit kan op zijn beurt weer een negatieve invloed hebben op de indexering van de website met alle gevolgen van dien.

Laadtijd kan ook een enorme impact hebben op de gebruikerservaring. Langzamer pagina’s hebben de neiging om hogere bounce rates en lagere gemiddelde pagina bezoekduren te hebben. Recent onderzoek toont aan dat 1 seconde vertraging in de laadtijd van een pagina kan resulteren in een vermindering van 7% van het aantal conversies.

Dus wat is de pagina snelheid waar je naar moet streven? Google heeft aangegeven dat pagina-laadtijden van minder dan 2 seconden het doel moet zijn. De meest voorkomende boosdoener voor langzame pagina’s is een overvloed aan niet-gecomprimeerde inhoud op de pagina, zoals scripts, afbeeldingen of CSS-bestanden.

Conclusie

De beste manier om te begrijpen welke van bovenstaande signalen de grootste impact binnen een bepaalde branche hebben op de posities van de zoekwoorden, is deze onderdelen zelf te optimaliseren en vervolgens zelf de voortgang te volgen.