Google Penguin 4.0 real time

postthumb-2

Google heeft gisteren officieel bevestigd op de Google webmaster blog dat er is begonnen met het uitrollen van het langverwachte Penguin 4.0 real time algoritme. Wij geloven echter dat deze update reeds 2 weken eerder is gestart met uitrollen. Het is al weer bijna twee jaar geleden dat we een bevestigde Penguin update hebben gehad, die Penguin 3.0 werd genoemd in oktober 2014. Dit zal de laatste keer zijn dat Google een Penguin update zal bevestigen. We zagen eergisteren de eerste signalen dat Google was begonnen met het testen van Penguin 4,0. Google wilde niet bevestigen of deze signalen in verband stonden met de lancering van Penguin 4,0 die gisterenochtend werd aangekondigd, maar in ieder geval is Penguin 4.0 nu live.

Geen toekomstige Penguin bevestigingen

Google deelde mee, omdat dit is een real-time algoritme is: “Wij zijn niet van plan om toekomstige vernieuwingen te gaan aankondigen.” Met real-time bedoelt Google dat zodra Google  pagina’s indexeert, deze signalen direct worden gebruikt in het nieuwe Penguin-algoritme. Google deed hetzelfde met Panda, op het moment dat dit een deel van het standaard algoritme werd. Google deelde mee dat er ook geen bevestigingen voor nieuwe Panda updates worden gegeven.

Penguin 4,0 is real time en meer korrelig

Google vertelde dat de update op dit moment plaats vind, dus is het nog niet mogelijk de volledige impact te zien totdat de update volledig uitgerold is. Wij verwachten overigens niet dat de uitrol lang zal duren.

Google schreef:

Penguin is nu real-time. Historisch gezien, werd de lijst van websites die door Penguin werden geraakt periodiek allemaal tegelijk ververst. Zodra een webmaster de website en haar aanwezigheid op internet aanzienlijk verbeterde, hielden veel van de algoritmes van Google daar erg snel rekening mee, maar anderen, zoals Penguin, moesten nodig worden vernieuwd. Met deze verandering wordt Penguin’s data real time vernieuwd, dus zullen veranderingen veel sneller zichtbaar zijn, meestal kort nadat een pagina opnieuw wordt gecrawld en geïndexeerd. Dit betekent ook dat we niet van plan zijn om commentaar te leveren op toekomstige vernieuwingen.
Penguin is nu meer korrelig. Pinguïn devalueert nu spam door het aanpassen van posities op basis van spam signalen, in plaats van invloed te zijn op de ranking van de gehele website.

Het real-time onderdeel betekent als Google een pagina indexeert, de signalen rond Penguin onmiddellijk zullen worden herberekend.

Het meer “korrelig” zijn van Penguin is een beetje verwarrend. Wij vermoeden dat dit betekent, in tegenstelling tot hoe het werkte in het verleden waar dit invloed had op de gehele site, dat Penguin nu meer van invloed kan zijn op een bepaalde pagina of onderdeel in plaats van op de gehele website. Dus zullen nu uitsluitend echt spammy pagina’s of spammy secties van de website worden beïnvloed door Penguin, in tegenstelling tot de gehele website.

Slechte linken

Het belangrijkste verschil met Penguin 3.0 is dat Penguin 4.0 geen “straf” geeft voor “slechte” linken, maar de “slechte” linken niet mee telt voor het bepalen van de posities. Dit betekent overigens niet dat Google geen handmatige straffen geeft voor overmatig spammen! het is dus belangrijk dat de linkopbouw op de juiste manier wordt toegepast.

Google Penguin tijdlijn

  • Pinguïn 1,0 op 24 april 2012
  • Pinguïn 1.1 op 22 mei 2012
  • Pinguïn 1.5 op 5 oktober 2012
  • Pinguïn 2,0 op 23 mei 2013
  • Pinguïn 2.1 op 4 oktober 2013
  • Pinguïn 3.0 op 18 oktober 2014
  • Pinguïn 4,0 op 23 september 2016

Is mijn website geraakt door Google Pinguïn 4.0?

Als u van mening bent dat uw website werd getroffen door de vorige Penguin 3.0 update en op dit moment geen herstel ziet, zelfs niet een klein herstel, dan betekent dit waarschijnlijk dat de website nog steeds wordt bestraft. Geef dit een paar weken de tijd tot de nieuwe update volledig uitgerold is en controleer Google Analytics om te bekijken of herstel heeft plaatsgevonden. Nogmaals, wij vermoeden dat alleen specifieke secties en pagina’s zullen worden beïnvloed en dat maakt het tegelijkertijd ook een stuk lastiger om te beoordelen of een website is geraakt of niet.

Het leuke is nu dat het disavow bestand, voor het afwijzen van links waarvan u denkt dat deze nadelig zijn voor de positie van uw website, kunt gebruiken om vrij snel te ontdekken (wij vermoeden dagen) of dat heeft geholpen in tegenstelling tot het verleden waarin twee jaar gewacht moest worden op het vernieuwen van het Penguin algortime door Google. De keerzijde is wel dat uw website nu ook veel sneller getroffen kan worden door de nieuwe Penguin.

Over ons en deze blog

De focus van onze SEO specialisten ligt op het helpen van onze klanten aan goede resultaten in een aantal belangrijke gebieden binnen de internet marketing.

Komt u er zelf niet uit en heeft u hulp nodig? Of heeft u gewoonweg geen tijd omdat u uw tijd beter kunt investeren in waar u als ondernemer goed in bent? Laat het ons weten.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Meer bloggen

Bekijk alles